Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

O historii i rodzajach chleba w grupie VIII

16 października chleb ma swoje święto – Światowy Dzień Chleba, który ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Ideą tego święta jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas. Czy wiecie, że do produkcji prawdziwego pieczywa nie potrzeba nic więcej niż trzech podstawowych składników– wody i mąki, z których przygotowuje się zakwas, oraz soli, a Polska jest szóstym co do wielkości konsumpcji pieczywa krajem w Europie? Przez wiele pokoleń uczono szacunku do chleba, nasze babcie do dziś przed pierwszym ukrojeniem znaczą bochenek znakiem krzyża. Chlebem nowożeńcy witają swoich gości, jak widać ma on wymiar także kulturowy. Światowy Dzień Chleba to najlepsza okazja i idealny moment na utrwalenie podstawowych wiadomości dotyczących jego produkcji, jak również na świetną zabawę z pieczywem w roli głównej. Dziś, w ramach projektu edukacyjnego „Od ziarenka do bochenka” starszaki grupy VIII realizowały kolejne zagadnienia bawiąc się przy tym wybornie.