O historii i rodzajach chleba w grupie VIII
16 października chleb ma swoje święto – Światowy Dzień Chleba, który ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Ideą tego święta jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas. Czy wiecie, że do produkcji prawdziwego pieczywa nie potrzeba nic więcej niż trzech podstawowych składników– wody i mąki, z których przygotowuje się zakwas, oraz soli, a Polska jest szóstym co do wielkości konsumpcji pieczywa krajem w Europie? Przez wiele pokoleń uczono szacunku do chleba, nasze babcie do dziś przed pierwszym ukrojeniem znaczą bochenek znakiem krzyża. Chlebem nowożeńcy witają swoich gości, jak widać ma on wymiar także kulturowy. Światowy Dzień Chleba to najlepsza okazja i idealny moment na utrwalenie podstawowych wiadomości dotyczących jego produkcji, jak również na świetną zabawę z pieczywem w roli głównej. Dziś, w ramach projektu edukacyjnego „Od ziarenka do bochenka” starszaki grupy VIII realizowały kolejne zagadnienia bawiąc się przy tym wybornie.