„O zdrowie dbamy – odporność wzmacniamy” cd. – C - szok w grupie V
Wiosna to czas budzenia się do życia po zimowym bezruchu. Przyroda się aktywizuje, energia wiosny dźwiga soki w górę, nasiona i pąki zaczynają kiełkować i przebijać się na świat, słońce zachęca do przyspieszenia tempa – a my nie mamy na nic sił i ochoty…Często odczuwamy nieprzyjemne objawy przesilenia wiosennego: osłabienie i senność, bóle głowy, trudności z koncentracją, chwiejne nastroje, rozdrażnienie i oczywiście spadek odporności. Stajemy się podatni na infekcje bakteryjne i wirusowe, katar, kaszel i inne schorzenia górnych dróg oddechowych. W związku z tym dzieciaki z grupy V postanowiły jeszcze na chwilę wrócić do jakże ciekawego i ważnego zagadnienia jakim jest poprawa odporności. Wczesnym rankiem szukały odpowiedzi na pytanie: Jakie witaminy poprawią odporność? Wujek Google udzielił wyczerpującej odpowiedzi. Witaminy są potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ biorą udział niemal we wszystkich zachodzących w nim procesach. Istnieje jednak pewna grupa takich, które szczególnie odpowiadają za odporność organizmu. Są to witaminy A, C, E oraz z grupy B. Jednak najważniejszą witaminą biorącą udział we wzmacnianiu odporności organizmu jest witamina C. To z pewnością jedna z najbardziej popularnych witamin, po które sięgamy, odczuwając niepokojące objawy. Nic dziwnego, poprawia ona odporność oraz zmniejsza uczucie znużenia i przemęczenia. Czterolatki znalazły 15 najlepszych źródeł witaminy C. 1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka, a za nią: pomarańcza, papaja, jarmuż, brukselka, brokuł, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, kapusta, mango, mandarynka, grejpfrut, pomidor i cytryna. I tak oto zrodził się pomysł na kolejny soczek mocy – C-szok, który chyba najbardziej podpasował smakom przedszkolaków. Oto przepis:
C-szok
1 obrana cienko nożem ze skórki pomarańcza
1 mała czerwona papryka albo ½ dużej
3-4 marchewki
1 jabłko
1 cytryna częściowo ze skórką
Wszystkie składniki wyciskamy oczywiście w wyciskarce wolnoobrotowej.
Smacznego. Na zdrowie!