„O zdrowie dbamy – odporność wzmacniamy” cd. – marchewkowa moc w grupie V
Witaminek nigdy dość. Szczególnie po długiej, męczącej zimie nasze organizmy domagają się ich w dużej ilości po to, by wzmocnić się i wrócić do pełnej formy. Dziś 4 – latki wróciły w ranku do tematu odporności i tym razem przygotowały na drugie śniadanko czerwony sok. Bohaterką dzisiejszego eliksiru zdrowia była pani marchewka. Pełne witamin warzywo korzeniowe bogate w beta-karoten, wielozadaniowe, pomagające w wielu funkcjach naszego organizmu. Świeżo wyciskany, domowej roboty sok jest najskuteczniejszym sposobem na zaczerpnięcie z marchewki wszystkiego, co ona oferuje (witaminy A, C, E oraz z grupy B, magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, sód, fosfor). Dodatkiem do pani marchewki był pan burak dodający energii, poprawiający odporność i uwalniający od kataru. Trzeci składnik to oczywiście znany z wzmacniania odporności, rozgrzewający, zabijający bakterie, wirusy i grzyby imbir. A ostatni składnik to uwielbiane przez dzieci za swój smak jabłko. Przygotowanie soku było okazją do zapoznania się z kolejnym urządzeniem gospodarstwa domowego oraz nauką używania go z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Dzieci uczyły się ponadto przezwyciężać złe nawyki żywieniowe. Poznawały nowe smaki owoców i warzyw. Zachęcamy do spożywania na co dzień świeżych soków owocowo – warzywnych jako źródła zdrowia i dobrego samopoczucia. To świetne rozwiązanie dla wzbogacenia diety szczególnie dla dzieci, które może nie przepadają za jakimiś owocami czy warzywami w formie naturalnej.