Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

"Poznajemy i kultywujemy ludową tradycję kiszenia kapusty" - gr. V i VII

Grupy V i VII miały okazję uczestniczyć w zajęciach w przedszkolnym Mini-Muzeum "Na szlaku historii", prowadzone przez jego opiekuna - p. Marzenę Potrzebowską. Zajęcia te dotyczyły ludowej tradycji kiszenia kapusty, która była kultywowana przez każdą gospodynię domową. Zaangażowana była zawsze cała rodzina, a w domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą. A jak się kisi? Najpierw krojenie, szatkowanie, układanie w beczce, a później udeptywanie kapusty bosymi stopami. Dzieci mogły z bliska zobaczyć jak przebiega ten proces. Mogły dotknąć, powąchać, a nawet posmakować. Można było zaobserwować jak kapusta puściła sok i że z takiej kapusty można zrobić pyszne i zdrowe surówki.