Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Projekt edukacyjny „WIOSENNIE, ZDROWO, WARZYWNIE, OWOCOWO” w GR XII

Wraz z nadejściem wiosny budzi się w nas chęć przemiany, odnowy. Ta pora roku pozytywnie nas nastraja. Wiosną przyroda budzi się do życia, co daje nam siłę do podejmowania nowych wyzwań. 21 marca był zatem doskonałą okazją do rozpoczęcia projektu edukacyjnego pod hasłem „Wiosennie, zdrowo, warzywnie, owocowo”. Zgodnie z zasadami zbilansowanej diety oraz najnowszą piramidą żywienia na pierwszym miejscu dietetycy stawiają przede wszystkim aktywność fizyczną; tuż za nią spożywanie produktów z pełnych ziaren zbóż. Codzienna dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a które niestety często są eliminowane przez dzieci. Głównym założeniem projektu było kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, wielozmysłowe poznawanie smaków oraz przełamywanie barier w tym, co nieznane. Starałyśmy się również pokazać dzieciom, jak połączyć ze sobą produkty, aby otrzymać dodatkowe walory smakowe. Nasze główne działania to: spotkanie z mamą Hani – konsultantem ds. żywienia, wykonanie zielonego smoothie ze szpinaku i owoców, sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym, szpinakowe muffinki, owocowe szaszłyki, gofry udekorowane ulubionymi owocami, ale także stworzenie kącika warzywnego, w którym znalazł się wyhodowany przez dzieci szczypiorek, fasola oraz czosnek. Zwieńczeniem projektu był wypiek własnego pszenno-żytniego chleba z ziarnami oraz wykonanie kanapek z ulubionymi produktami, na których oczywiście królowały warzywa. Podsumowując, do pomyślnej zmiany nawyków żywieniowych niezbędne jest świadome działanie, czyli wyznaczenie sobie celu i konsekwentne jego realizowanie, a kiedy będą dodatkowo dobrze pielęgnowane, pozostaną na całe życie. Zapraszamy do galerii…