Projekt edukacyjny „WIOSENNIE, ZDROWO, WARZYWNIE, OWOCOWO” w GR XII
Wraz z nadejściem wiosny budzi się w nas chęć przemiany, odnowy. Ta pora roku zawsze pozytywnie nas nastraja. Wiosną przyroda budzi się do życia, co daje nam siłę do podejmowania nowych wyzwań. 21 marca był zatem doskonałą okazją do rozpoczęcia projektu edukacyjnego pod hasłem „Wiosennie, zdrowo, warzywnie, owocowo”. Z początkiem wiosny przypada również Światowy Dzień Zdrowia. Zgodnie z zasadami zbilansowanej diety oraz najnowszą piramidą żywienia na pierwszym miejscu dietetycy stawiają przede wszystkim aktywność fizyczną; tuż za nią spożywanie produktów z pełnych ziaren zbóż. Codzienna dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a które niestety często są eliminowane przez dzieci. Głównym założeniem projektu było kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, wielozmysłowe poznawanie smaków oraz przełamywanie barier w tym, co nieznane. Starałyśmy się również pokazać dzieciom, jak połączyć ze sobą produkty, aby otrzymać dodatkowe walory smakowe. Nasze główne działania to: pogadanka nt. piramidy żywienia oraz zbilansowanej diety, joga jako aktywność fizyczna, która uczy nasze ciało prawidłowej postawy, wykonanie soku z warzyw i owoców, ale także stworzenie kącika warzywnego, w którym znalazł się wyhodowany przez dzieci szczypiorek oraz fasola. Zwieńczeniem projektu było wykonanie kanapek z ulubionymi produktami, na których oczywiście królowały warzywa. Podsumowując, do pomyślnej zmiany nawyków żywieniowych niezbędne jest świadome działanie, czyli wyznaczenie sobie celu i konsekwentne jego realizowanie, a kiedy będą dodatkowo dobrze pielęgnowane, pozostaną na całe życie. Zapraszamy do galerii…