„PSZCZÓŁKI” – słodki temat w grupie VIII
Maj jest miesiącem, w którym obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem tego święta jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na współczesne zagrożenia dla tych owadów. Przy tej okazji starszaki zajęły się tym słodkim tematem w serii kilku popołudniowych aktywności. Zatem utrwaliliśmy sobie i uzupełniliśmy wiadomości o pszczołach i o tym jak powstaje drogocenny miód. Wiemy, że należy dbać o te małe owady w sposób szczególny, bo bez nich po prostu nie byłoby na ziemi życia. Pszczoły zapylają przecież rośliny- to znaczy, że dzięki nim one kwitną, a później pojawiają się na nich np. owoce. Cieszymy się, że bardzo popularna stała się ostatnio pomoc dla pszczół i innych owadów zapylających. Ludzie budują im hoteliki na zimę, w ogrodach sadzą rośliny miododajne oraz budują specjalne poidełka. Ten jakże ważny temat urozmaiciliśmy sobie ciekawymi grami i zadaniami edukacyjnymi. Zapraszamy do naszej galerii.