Słodko i smacznie w grupie II
Dzień Gofra przypada 25 marca. Z tej okazji nasza grupa postanowiła świętować go w wyjątkowy sposób ;-).
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się wielu ciekawostek - oczywiście na temat gofrów, m. in. skąd pochodzi ta pyszna przekąska, jak powstaje z czym może być serwowana. Poznały również zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego oraz doskonaliły umiejętność posługiwania się sztućcami. Utrwaliły przestrzeganie zasad higieny podczas posiłków oraz nawyków kulturalnego zachowania się przy stole.
Przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem elektrycznym jakim jest gofrownica, a także poznały przepis na pyszne gofry. Wiedzą, co jest potrzebne do ich wykonania - mąka, cukier, mleko, jaja, proszek do pieczenia, olej lub masło. Przed pieczeniem, wspólnie z dziećmi, odmierzaliśmy składniki i wsypywaliśmy do misy i tak powstało ciasto na pyszne gofry. Kiedy wszystko było gotowe, przystąpiliśmy do pieczenia. Gofry wyszły znakomite. Sami postanowiliśmy udekorować je dżemem, cukrem pudrem i nutellą. Było słodko i smacznie!