Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Z boćkami wiosnę witamy – grupa VIII

Upierzenie ma białe, za wyjątkiem czarnych lotek i ogona. Nogi i dziób czerwone. Nie unika siedzib ludzkich i często gnieździ się nawet w środku wsi. Swoje gniazdo buduje często na dachu budynku mieszkalnego lub gospodarczego, w ruinach wysokich budynków, na nieczynnych kominach fabrycznych oraz na wysokich drzewach w bezpośredniej bliskości siedzib ludzkich. Jaja składa w odstępach dwudniowych i wysiaduje wraz z partnerem. Pisklęta opuszczają gniazdo po 55 – 63 dniach. To ptak mięsożerny, je owady, głównie pasikoniki i chrząszcze, ale również jaszczurki, węże i wyjątkowo – małe zajączki. W latach obfitujących w myszy zjada prawie wyłącznie te gryzonie, przez co jest ptakiem pożytecznym z punku widzenia rolników. Mimo popularnych opowieści rzadko je żaby, jeżeli do wyboru ma inne rodzaje pokarmu. Tak, tak…mowa o naszym białym bocianie. Po zimie z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych zwiastunów wiosny w Polsce, a do tych zaliczamy między innymi właśnie bociany, nieodłączny atrybut wiosennego krajobrazu. O zwiastunach wiosny i powrocie bocianów do naszego kraju dziś na zajęciach u starszaków. Zapraszamy do galerii.